dagboek-van-yazmin

Dagboek van Yazmin: “Ik schaar mijzelf onder het kopje ‘relaxte avonturier’.”

Ik word wakker en ik merk dat Thijs niet naast mij ligt in de tent. De laatste tijd hebben we een nieuwe routine gekregen. Ik slaap uit, hij gaat lekker in het zonnetje podcasts luisteren. Het bevalt mij wel, als het koud is gooit hij nog even snel een kruik naar boven, en als het warm is, tja als het warm is dan slaap ik niet uit. Daar is een tent veel te warm voor. Deze ochtend is perfect, niet te warm, niet te koud. Ik pak mijn telefoon en begin te scrollen op alle bekende apps. Ook deze ochtend lees ik een artikel dat het reisleven, in mijn optiek, verheerlijkt. Het artikel stelt namelijk dat reizen zou moeten zorgen voor een stressvrij bestaan.

dagboek-yazmin

Dit is een misverstand dat ik graag de wereld uit help. Reizen zorgt absoluut voor een ander leven en bij een ander leven horen andere prioriteiten. Hoe je in Nederland nog stress kon krijgen van bijvoorbeeld een lange rij bij de kassa (en het onderliggende gevoel dat je nu 5 minuten te laat aankomt bij je afspraak), kan je tijdens het reizen stress ervaren van hele andere dingen. Iedere reiziger is natuurlijk anders en bij ieder land of continent horen andere stressfactoren. Wanneer je 1 tot 6 maanden gaat reizen is dat relatief kort. Vaak is er sprake van een passend budget (dit zorgt voor verminderde geldstress) en een globale planning (verminderd onzekerheidsgevoel). Kleine aspecten uit jouw reis, ervaar je op korte termijn anders dan op lange termijn.
Dat je wordt afgezet door de markthandelaar, dat hoort bij de cultuur. Dat je in een verkeerde straat wordt afgezet (toevallig bij een winkel van een vriend), dat komt vast door de taalbarièrre. Dat je soms wordt aangesproken alsof je geen hersens hebt, of de welbekende Westerse geldzak bent, ook dat kan je op korte termijn wel weglachen. Maar wanneer je langer gaat reizen, ga je bewust en soms een beetje onbewust meer leven als een local. Zeker als je ook werkt in dat land (om de rest van de reis te kunnen betalen). Elke dag uiteten gaan zit er niet in, je haalt je eetwaren vers van de markt, hun kilometerprijs voor een taxiritje wordt jouw kilometerprijs en ook leer al snel het onderscheid te maken tussen een gezellig gesprek, of een gesprek met dubbele agenda.

Terwijl ik zuchtend het eerdergenoemde artikel lees schieten er allerlei stress verminderende tips door mijn gedachten en daarmee ook een aantal onvoorstelbare situaties waarin ik mij heb bevonden (ik noem een gevangenis in Thailand). Door mijn vele reizen wordt het lijstje met tips langer en langer. Toch begint alles bij de kern en dat is in dit geval (hoe kan het ook anders), bij jezelf. De belangrijkste boodschap die ik heb voor reizigers is: neem de tijd om te ontdekken wat voor een reiziger jij bent. Ben je een gezelschap reiziger, een budget reiziger, een ‘ik doe alleen de hoogtepunten in een land’ reiziger of bijvoorbeeld een ‘pluk de dag’ reiziger. Neem de tijd om dat te ondervinden en zoek naar een ritme dat daarbij past. Ik garandeer je, dat je stresslevel aanzienlijk lager wordt.

De belangrijkste boodschap die ik heb voor reizigers is: neem de tijd om te ontdekken wat voor een reiziger jij bent.

Ik schaar mijzelf onder het kopje, ‘relaxte avonturier’. Ik heb ondervonden dat ik het prettig vind als ik van niks en niemand afhankelijk ben. Een tour vastleggen, zul je mij niet snel zien doen. Iets vooruit boeken, dat al helemaal niet. Hoe kan ik nou weten waar ik overmorgen zin in heb? Ik wil graag alles zelf ontdekken, zelf rechts of links afslaan waneer ik iets moois zie. Vandaar ook onze keuze om met een eigen auto te reizen door Australië. Mijn voornemen is dan ook om dat in andere landen ook te gaan doen. Laatst opperde ik aan Thijs om een boot te kopen en daarmee verder te gaan reizen. Ik denk dat ik dat bedoel met ‘avonturier’, niks is mij gek genoeg. Dat plan is trouwens linea recta afgewezen, dat was iets te wild voor meneer. Maar daarbij moet ik wel zeggen, dat Thijs en ik normaal gesproken volledig op 1 lijn liggen qua reizen en dat zorgt ook voor een verlaagd stressniveau.

Als afsluiter een mantra die ik altijd roep in een stressvolle situatie; “Zolang je je creditcard en paspoort bij je hebt, is alles mogelijk”.

dagboek-van-yazmin-voor-altijd-op-vakantie

Wat voor soort reiziger ben jij eigenlijk? Laat het ons weten! Yazmin blogt regelmatig op ons platform. Lijkt jou dit ook leuk? Neem dan contact met ons op! En kan je niet wachten tot Yazmin’s volgende blog? Bekijk dan haar Instagram account!

instagram-icoon

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s