is-duiken-iets-voor-jou-2

Is duiken iets voor jou? @unsettledcouple vertelt de belangrijkste duik-feitjes!

Ben je van plan om te gaan duiken? Of twijfel je nog? Dan ben je niet de enige! De onderwaterwereld is er een die vele reizigers willen ontdekken, maar sommige nog veel vragen over hadden. Daarom beantwoordde Martin & Leonie van @unsettledcouple de belangrijkste vragen voor je, zodat je niet langer hoeft te twijfelen. Alvast veel duikplezier!

is-duiken-iets-voor-jou-3

Bij twijfel niet inhalen?
Dat geldt niet voor duiken! Bij twijfel, DOEN. Je kan het in ieder geval proberen. Wij beloven je, je wordt niet teleurgesteld.

Waarom je certificaat halen?
Ok, stel je dit eens voor: het enige geluid wat je hoort is je eigen ademhaling, je bent
nagenoeg gewichtloos en om je heen zwemmen honderden kleurrijke vissen. Die je
nieuwsgierig aankijken en voorbijzwemmen. Koraal in zoveel verschillende vormen en kleuren die heen en weer wiegen met de deining van de zee. Hoe gaaf klinkt dat?

Snorkelen of duiken?
Voorheen dacht ik altijd dat duiken en snorkelen niet zoveel van elkaar verschillen. Je zwemt in dezelfde zee, je ziet dezelfde vissen en het koraal kan vast ook niet heel anders zijn. Dat klopt! Maar de ervaring is zoveel rijker, zoveel leuker dan snorkelen, het gevoel is bijna onbeschrijfbaar. De rust die je ervaart, de schoonheid die je kan voelen. Je onderwater ervaring met duiken is veel intenser. Met snorkelen ben jij de toeschouwer, tijdens het duiken ben jij deelgenoot. Maar, ook de weg naar duiken is intensiever dan snorkelen. In dit blog neem ik je mee naar onze ervaringen. Van proefduik naar duiken door een grot.

Twijfel je nog?
Doe een fun dive! Deze duik kan je in het zwembad doen (gewoon bij jou in de buurt) of in dat mooie azuurblauwe water van Azië of de Caribische zee.
Vlak voordat je het water in gaat legt de instructeur, ookwel de Dive Master genoemd, alles rustig uit. Ook tijdens de duik wordt je goed in de gaten gehouden. Je kan wennen aan het gevoel van ademhalen via een regulator/ adem-automaten set. Ook je drijfvermogen ga je testen. Klinkt allemaal nog erg onbekend, maar geloof me het zal snel vertrouwd voelen. Tijd genoeg om te genieten, het prachtige koraal te bewonderen. Uiteraard je ogen open te houden of je Nemo spot en vergeet niet adem te halen als je van al het moois geniet.

Ons begin
De wereldreis was gepland, het ticket geboekt, familie op de hoogte en toen kwam de vraag: we gaan naar al die mooie plekken op deze wereld, de onderwaterwereld mag toch niet ontbreken? We gaan ons certificaat halen!

Hoe, wat & waar:
Denk jij erover na je certificaat ook te willen halen? Dan zijn er meerdere mogelijkheden: Ook in Nederland zijn er vele keuzes, meer dan je vooraf zou verwachten, google eens PADI-certificaat Nederland en je ziet de vele mogelijkheden. Je bent met je Open Water certificaat. Dit is stap 1, mocht je dieper willen duiken of je specialiseren, dan moet je nieuwe certificaten halen. Wij kozen ervoor om de theorie en praktijk in het buitenland te doen. Maar je kan er ook voor kiezen om de theorie in Nederland te doen en dan de praktijk op dat prachtig mooie hagelwitte strand. We begonnen onze wereldreis in Colombia en de San Blas eilanden zijn onderdeel van dit fantastische land. Gelegen in de Caraïbische zee was dat een eenvoudige keuze. Water met zichtbaarheid van meer dan 30 meter en water nooit kouder dan 28 graden maakte het een fantastische keuze. Let wel op, in Nederland krijg je de theorie uiteraard in het Nederlands. Dit kan vervelend zijn als je de praktijk in het Engels gaat volgen.

De lessen
Tijdens de praktijk leer je hoe jij je systeem bevestigd, controleert en gebruikt. Allerlei
situaties ga je oefenen om te voorkomen dat er onderwater iets fout gaat. Zo raak je steeds meer en meer vertrouwd met je trimvest (BCD), adem automatenset (regulator) en het ademen onder water. Ook je drijfvermogen ga je elke keer weer oefenen. De praktijklessen kunnen in het zwembad bij een resort plaatsvinden of anders in een ondiep stukje zee.

Vraag van tevoren hoe groot de groep is. Alleen is saai, maar een te grote groep kan ook erg vervelend zijn. Ook is het belangrijk dat je instructeur goed Engels spreekt, zo blijft de taalbarrière zo klein mogelijk. De theorie is voornamelijk ”thuis” studie. Maar het leuke is: dit kan ook op dat tropisch stukje strand. Als beloning een kokosnoot? Zelf lees je de hoofdstukken door, denkt na over de vragen en beantwoord deze. De volgende dag bespreek je samen met je instructeur de antwoorden en er is ruimte om vragen te stellen over onduidelijkheden. Heb je alle theorie behandeld? Dan doe je examen. Dit zijn multiplechoicevragen. Easy!

Genieten
Met elke duik neemt je zelfvrouwen toe, steeds meer geniet je van de indrukkende wereld onder water. Ook leer je een aantal vissen herkennen en heb je steeds meer oog voor details. Bijna met de boot op de duiklocatie aangekomen? Jij zit klaar om het water in te springen!

is-duiken-iets-voor-jou

Onze duiken worden elke keer spectaculairder, je zou toch verwachten dat het een keer gaat tegenvallen? Een van de hoogtepunten was bij turtle point op de Togean Islands (Sulawesi. Indonesië). We zagen meer dan 10 schildpadden die kalm voorbij zwommen. Met snorkelen zwemmen ze veelal weg, maar met duiken bij jij onderdeel van de onderwaterwereld en zwemmen ze rustig met je mee. Ook op Fiji hebben wij gedoken, wat een ervaring was dat! Hier gingen we door een grot heen duiken die uitkwam op een muur van koraal. Ongekende schoonheid hebben wij ervaring onder water. Heb je nog toch een vraag na het lezen van ons blog? Neem contact op! Wij zijn zo enthousiast over duiken en willen dat graag met iedereen delen!

Geschreven door Martin & Leonie van unsettled couple. Wil je meer van dit avontuurlijke duo zien? Bekijk dan hun Instagram account!
instagram-icoon

Duiken Magazine

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar duiken? Dan ben je niet de enige! Duiken Magazine brengt de onderwaterwereld bij jou thuis. Interesse? Bekijk nu de website van Duiken Magazine!

duiken-magazine
DUIKEN Magazine komt iedere maand uit en staat boordevol duikreisverhalen in binnen- en buitenland, fantastische fotoreportages, productinformatie, lezerservaringen, prijsvragen, medische vraagstukken, columns en tips! Is duiken jouw hobby? Dan is DUIKEN Magazine jouw blad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s