tempels-bezoeken-in-azie-doe-een-intro-cursus

Tempels bezoeken in Azië? Doe een intro cursus!

Boeddhistische of Hindoeïstische tempels worden door toeristen in Azië massaal bezocht. De mooie gouden kleurtjes, grote Buddha’s of kleurrijke goden beelden, hypnotiserende rituelen, we willen het allemaal zien en meemaken. De ene tempel is daar meer op ingericht dan een andere. Populaire tempels, die veelvuldig door toeristen bezocht worden, hebben vaak minder strenge regels dan de kleinere lokale tempels. Bij zulke minder toeristische tempels kan onwetend gedrag van toeristen de lokale bevolking nogal storen.

hindoeistische-tempel

Sinds onze verhuizing naar Singapore ben ik er achter gekomen dat ik vrijwel niets weet van de Aziatische religies, levenswijzes of kleurrijke rituelen. Singapore is een multiculturele samenleving waarbij ook tradities op straat tot leven komen. Vol verwondering staan we regelmatig te kijken naar processies van Hindoegoden of Boeddhistische offerrituelen.

Toevallig kwam ik bij de meest toeristische tempel van Singapore, de Buddha Tooth Relic Temple, een introductiecursus tegen. Deze besloot ik te volgen. Een non vertelde ons in het algemeen over de leer van Buddha, etiquette in een tempel en we leerden verschillende vormen van meditatie. De dag vloog voorbij en ik had ontzettend veel nieuws geleerd.

Niet veel later kwam ik toevallig op Facebook een introductiecursus over Hindoeïsme tegen. Twee locals hadden samen een eenmalige cursus opgezet van een paar uur in de Sri Thendayuthapani Temple. Ook tijdens deze cursus leerden we over de verschillende goden, etiquette en rituelen in een Hindoeïstische tempel. We deden zelf ook mee, wat een erg leuke ervaring was.

Na deze twee cursussen had ik het idee niet meer als kip zonder kop rond te lopen in een tempel, kijken naar wat andere mensen doen, maar ik weet nu globaal wat ik moet doen. Hoe ik respect toon en wat de belangrijkste etiquette zijn.

En toen bedacht ik me: Ik ben zeker niet de enige die amper iets weet van etiquette of rituelen in een tempel! We menen het allemaal wel te weten maar er gaan stiekem (soms iets minder stiekem) nog ontzettend veel dingen mis. Regelmatig zie ik mensen met schoenen of onjuiste kleding een tempel binnen stappen. Snel een selfie maken met een groot Buddha beeld of naar elkaar roepen als er iets moois ontdekt is. Monniken of locals reageren verontwaardigd en roepen boos dat je de tempel moet verlaten. Zulke situaties zijn natuurlijk erg vervelend maar ontzettend makkelijk te voorkomen. Hoe? Door ook zo’n leuke introductiecursus te volgen!

Singapore is een van de populairste steden om je vakantie in Azië of misschien zelfs je wereldreis te beginnen. Je zit nog met die vervelende jetlag. Kies er daarom voor om een dagje rustig aan te doen maar toch jezelf onder te dompelen in de nieuwe culturen en tradities die je tegen gaat komen tijdens je reis. Je zult veel meer achtergrondinformatie krijgen dan wanneer je een simpel artikel op internet leest en daarbij houd je er ook een ontzettend leuke dag (of dagdeel) aan over. Je leert een echte non of monnik kennen en wellicht andere reizigers waarmee je samen de stad kunt ontdekken.

De leukste plekken voor een Boeddhistische introductie- of meditatiecursus:

Buddha Tooth Relic Temple and Museum
Persoonlijk een van de mooiste en bekendste tempels van Singapore. Naast de ontelbaar veel toeristen die hier dagelijks komen, komen er ook veel locals om te bidden en mediteren. De tempel bestaat uit verschillende verdiepingen die allemaal wat verschillends te bieden hebben. Op de belangrijkste verdieping vind je de ‘Relic Chamber’ waar je een tand van Buddha zult vinden. Deze populaire tempel biedt verschillende cursussen aan die te maken hebben met de Boeddhistische leer en de verschillende meditatievormen.

288 South Bridge Rd, Singapore 058840
Gelegen in de wijk Outram (in Chinatown)
Bekijk hier de officiële website en het cursus aanbod
tooth-relic-tempel

Kong Meng San Phor Kark See Monastery
Het KMSPKS klooster is de grootste van Singapore en ook binnen Azië een prominente naam. Hoewel het veelzijdig is en er prachtige gebouwen en ruimtes te vinden zijn, is dit klooster amper bekend bij toeristen. Je zult hier vooral veel locals vinden die bidden of samen een (gratis) lunch delen. Het klooster biedt een breed scala aan cursussen aan: Boeddhisme en meditatie voor beginners, speciale praatjes gerelateerd aan de Dharma, trainingssessies maar ook workshops over andere religies.

88 Bright Hill Road, Singapore 574117
Gelegen in de wijk Bishan
Bekijk hier de officiële website en het cursus aanbod

Geschreven door Karin van kaatgeepsgoing. Ben je benieuwd welke Tips Karin nog meer voor jou in petto heeft? Bekijk haar persoonlijke kanalen!

instagram-icoonif_globe_1287524

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s