koppie-toebroek

“Koppie Toebroek” de visuele reportage van Jeroen Krul over zijn reis door Indonesië

Illustrator Jeroen Krul gebruikt in zijn huidige projecten vaak zijn beeldarchief als inspiratie voor zijn werk. Na zijn afstudeerproject “Spekkoek” die over de Indische cultuur in Nederland ging, besloot hij om samen met zijn vriendin voor anderhalve maand te gaan reizen door Indonesië. De indrukken en ook de botsingen met zijn verwachtingen van het land legde hij vast in een nieuw boek: “Koppie Toebroek”. Een visuele reportage van zijn reis door Java, Bali en de Gili Eilanden. Deze manier van illustreren is voor Jeroen een mooie eerste ervaring die hij met behulp van andere reizen in de toekomst vaker hoopt in te zetten.

pangandaran
Door deels op te groeien met de Indische cultuur heeft Jeroen een groot aantal verwachtingen geschept van het land Indonesië. Hij deed onderzoek naar de Indische cultuur in Nederland maar had Indonesië nog nooit bezocht. Zijn verwachtingen zaten vol met verhalen en impressies uit de tijd van Nederlands-Indië, eigenlijk werd zijn beeld van het land van tevoren al ingekleurd.

“Toen ik na mijn afstuderen eindelijk het land kon gaan zien botste ik direct met al mijn verwachtingen over het land. Het is, logisch ook, zoveel anders dan het beeld wat ik had.”

betjak
Tijdens zijn reis maakte Jeroen veel foto’s en schetsen om het verhaal en zijn gedachtes vast te leggen. Hij bezocht plaatsen die voor zijn familie een betekenis hebben. Hierbij lag de nadruk op het aanschouwen en zo veel mogelijk indrukken opdoen. Dat laatste was in eerste instantie nog niet zo makkelijk. “Gelukkig werd dat enkele dagen wel makkelijker toen ik besefte dat ik alles door eigen ogen moest bekijken. Daarna merkte ik dat ik de mooiere dingen begon te zien!”

“Wat het meeste indruk maakte was de vrijheid die je voelde als je op een scooter een weg baande door prachtige landschappen. Dat was echt tekenend voor de reis. Toen wij de Gunung Agung op Bali hadden beklommen en daar bovenop de top stonden, voelden wij ons even koning van de wereld. Zo’n ontzettend mooi uitzicht! Dat zelfde gevoel van vrijheid hadden wij ook toen wij onze PADI gingen halen op de Gili eilanden. Zo’n eerste ervaring met duiken was echt fantastisch en hoop ik zeker vaker te mogen doen.”

warung

De cultuur op Java was voor Jeroen het meest inspirerend. De cultuurverschillen, de drukte maar ook het verschil tussen arm en rijk was voor hem een goede inspiratiebron. De betjak was een prachtig tafereel. Deze mensen werkten tot ze hun daginkomen hadden verdiend en gingen vervolgens slapen in de meest vreemde houdingen.
Momenteel werkt Jeroen aan een vervolg project over voormalig Nederlands Nieuw Guinea. Het project gaat over de geschiedenis die zich daar heeft afgespeeld. Jeroen hoopt op een dag het oude huis van zijn opa daar te bezoeken, tot die tijd haalt hij zijn inspiratie uit verhalen van zijn opa en ervaringen van anderen die er gewoond hebben.

“Ik merk dat deze exotische omgevingen mij erg helpen in mijn illustraties. Ook als ze niet over een exotische plek of onderwerp gaan. De foto’s en herinneringen die je op een enkele reis alleen al op doet is een onuitputtelijke bron van inspiratie!”

Jeroen wilt in de nabije toekomst nog een reis maken om ook nieuwe landen vast te kunnen leggen in illustraties. “De spits is eraf, nu doorsparen en nog meer reizen maken. Hoe tof is het als je al reizend alle culturen, verhalen en indrukken om je heen kan vastleggen en dat als werk! Dat zou echt dé ideale droom zijn.”

indonesie-zee

Volg het werk van Jeroen op zijn Instagram om op de hoogte te blijven van zijn projecten en reizen in de toekomst!

instagram-icoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s