aroundtheworldwithus

Insider tips van beginnende wereldreizigers Arjen en Sara

Oké je hebt de knoop doorgehakt en wilt gaan reizen. Super leuk! Hoewel iedereen tegenwoordig lijkt te gaan backpacken kan de voorbereiding nog best wel lastig zijn. Er is zoveel online te vinden, maar tegelijkertijd kan die enorme hoeveelheid aan informatie overweldigend zijn. Bovendien is het zo lastig om in te schatten hoe het zal zijn als je echt onderweg bent, daarom willen wij, als 2 beginnende wereldreizigers, onze tips met jullie delen.

Wij zijn Arjen (30) en Sara (24) en 2,5 jaar geleden hakten wij de knoop door en besloten dat we niet langer zouden dromen, maar echt te gaan. We wilden minimaal een jaar op reis, naar Zuidoost-Azië, Australië en Nieuw-Zeeland en Zuid- en Midden-Amerika. Maandenlang keken we YouTube filmpjes, zochten we op internet naar informatie/tips/voorbeelden en waren we bezig met het plannen van onze reis. Nu, 3 maanden na vertrek, zijn er een paar dingen waar we achter zijn gekomen die we van tevoren niet wisten, maar ons misschien wel hadden geholpen. Dit zijn onze persoonlijke ervaringen, dus niet alles zal automatisch bij iedereen passen, maar dit zijn onze tips!

insider-tips-van-beginnende-wereldreizigers

Backpacks

Backpacks! Zó enorm veel keuze dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Voor iedereen ziet de ideale backpack er uiteraard anders uit, maar wij zeggen..

Ga voor handbagage, wij hebben de Eagle Creek Global Companion 40 liter gekocht! I know, dit klinkt als gekkenwerk. Wie gaat er nu meer dan een jaar op reis met alleen handbagage? Maar het is ideaal, en ik zal je vertellen waarom.

Bespaar op bagagekosten. Bij die leuke goedkope vluchten binnen een bepaald continent (denk aan budgetmaatschappijen als Ryanair, Airasia, etc.) is vrijwel nooit ruimbagage inbegrepen bij in de prijs. Uiteraard kun je dit bijboeken, maar dit kost je al snel evenveel als de vlucht zelf.

Carry-on size is genoeg. Geloof me, ik hou ook van kleren en er een beetje leuk uitzien, dus handbagageformaat leek me belachelijk klein. Maar toen ik eenmaal mijn backpack inpakte bleek dat alles erin paste. En ik ben niet zo’n persoon die kan (en wil) leven met maar 2 paar shirts en 3 onderbroeken, ik heb zoveel mee dat ik het meestal 2 tot 3 weken uithoud. Daarnaast hebben we een laptop, camera, drone en de nodige laders en kabeltjes daarvoor mee, dus echt minimalistisch kun je ons niet noemen.

Je kunt niet teveel meenemen. Dit klinkt misschien als een nadeel, maar bedenk je dat je je backpack maanden mee gaat slepen. Als je de ruimte hebt, ga je hem sowieso vullen. Wanneer je er dan zwetend van de hitte, in het de chaos van het Aziatische verkeer, achter komt dat je hostel nog een half uur lopen is, ben je toch echt blij dat je geen 20kg monster op je rug hebt.

Travelpacks openen aan de voorkant. Hoe fijn! Onze backpacks gaan nog een stapje verder, je opent ze als een soort boek (net als een koffer) en je kunt meteen zien waar al je spulletje liggen. Een paar packing cubes erbij en je bent áltijd georganiseerd (zelfs een chaoot als ik!).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Planning & rustdagen

Super fanatiek begonnen we 3 maanden geleden aan onze reis. We hadden een grove planning gemaakt (1 maand Maleisië, 1 maand, Indonesië, 2 weken Myanmar, etc.) en wilden ons hieraan houden en zoveel mogelijk zien. Ons eerste land, Maleisië, liep al uit waardoor we in Indonesië het idee hadden tijd te moeten inhalen. We probeerden zoveel mogelijk te doen in korte tijd, maar het duurde niet lang of we waren kapot. Zó veel nieuwe indrukken, lange reisdagen en zware hikes, in een korte vakantie is dit misschien te doen maar niet op een langere reis. We beseften dat we onszelf de tijd moesten geven om bij te komen, even niks te doen en tot rust komen. Het voelt een beetje gek, je wilt niks missen en goed gebruik maken van de tijd die je hebt. Maar wanneer je niet je rust pakt gaat dat ten koste van je reisplezier.

Hoe doen we het nu dan? We proberen heel goed naar ons lichaam te luisteren. Wanneer we aan onszelf (of aan de ander) merken dat we moe/lichtgeraakt zijn, doen we gewoon even niks. We boeken een chille kamer, gebruiken de tijd om een beetje te Netflixen/lezen/foto’s selecteren/reisverslagje schrijven en blijven soms de hele dag op de kamer hangen. Is dat niet zonde? Nee. Thuis hebben we deze tijd ook nodig, lekker op de bank hangen en tv kijken bijvoorbeeld. Missen we dan af en toe iets? Vast. Maar je kunt niet altijd alles doen en zien! Op de lange termijn houden we het zo veel langer vol.

Verwachtingen

In deze tijd van smartphones, social media en google is het backpacken een stuk makkelijker geworden. Het is nog nooit zo makkelijk geweest de weg te vinden, informatie te zoeken of inspiratie op te doen. Toch brengt het ook nadelen met zich mee. Foto’s op Instagram en internet zijn vaak behoorlijk bewerkt, en het kan zomaar zijn dat het water dan in het echt ineens een stuk minder blauw is, of die prachtige afgelegen tempel toch blijkt te krioelen van de toeristen. Of al die blogs waar ze lyrisch zijn over een bepaalde bestemming, maar wanneer jij daar aankomt het eigenlijk een beetje tegenvalt.

Van tevoren onderzoek doen naar je bestemming is zeker aan te raden, je wilt immers zeker weten dat het de moeite waard gaat zijn. Maar let erop dat je niet té veel al opzoekt, en je daardoor bepaalde (hoge) verwachtingen creëert. Sommige van onze mooiste, speciale ervaringen zijn ontstaan doordat we geen of lage verwachtingen hadden, en een plek ineens fantastisch bleek te zijn! Bereid je een beetje voor, maar laat je vooral ook verrassen. Reizen is immers een groot avontuur!

Processed with VSCO with hb1 preset

Geschreven door Arjen en Sara van @aroundtheworldwithus_
Wil je meer over deze wereldreizigers weten? Ga direct naar hun Instagram account!

instagram-icoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s