anne-noldus-tips-jordanie

6 tips van Anne om je reis naar Jordanië nog leuker te maken

Jordanië, het indrukwekkende land in het Midden-Oosten met haar mooie Wadi’s, historische steden Jerash en Petra. Fascinerende hoofdstad Amman. Drijven in de dode zee en de onderwaterwereld van de rode zee.

‘Is het daar niet gevaarlijk?’ ‘Kan je daar wel zomaar naar toe?’ Enkele vragen die wij kregen toen we aangeven dat we in het voorjaar van 2018 op reis gingen naar Jordanië. Veel mensen denken bij het Midden-Oosten aan ‘onveilig’. Maar niets is minder waar. Jordanië is een van de veiligste landen in het Midden-Oosten! Het land wordt steeds populairder. En dat snap ik wel, want het land is uitstekend voor een korte (backpack) vakantie met strand, natuur en cultuur. Je waant je in een totaal andere wereld en dat met maar 5 uur vliegen en 1 uur tijdsverschil met Nederland. Staat Jordanië op jouw bucketlist? Ik geef je graag een paar tips om het land nog beter, leuker en mooier te beleven!

1. Verblijf downtown Amman

Amman is gebouwd op heuvels. Dat merk je direct als je de stad in rijdt. Daarnaast zie je goed het verschil tussen het moderne westelijke deel en het meer traditionele Islamitisch deel. Met alle bezienswaardigheden kan je je zeker twee dagen vermaken in Amman. Downtown Amman is erg druk, maar wel een hele goede plek om te verblijven. Probeer zo veel mogelijk lopend te doen (de heuvels zijn af en toe best pittig) dan ervaar je de stad het beste. Het voordeel van overnachten in downtown is dat er veel leuke restaurantjes zijn en je dicht bij de populaire Rainbowstreet verblijft. Waar je zeker langs moet gaan: Habibah Sweets. Daar verkopen ze de lekkerste Knafeh van Amman. Knafeh is een zoet Arabisch dessert met kaas. Voor Habibah Sweets staat buiten een rij voor een hokje waar je moet betalen. Vervolgens loop je naar binnen met je bonnetje en je ziet hoe ze de Knafeh maken. Je krijgt een stuk op een bordje opgediend en eet het, net zoals alle anderen, buiten voor de deur op. Leuke ervaring en erg lekker!

Amman

2. Ga s ’ochtends vroeg naar Petra

Hoe vroeg? Héél vroeg! Onze wekker ging om 5:15 en om 6:00 uur liepen we door de
toegangspoorten van Petra. De temperatuur is op dat tijdstip erg aangenaam. Daarnaast loop je bijna alleen in Petra. Leuk voor de foto’s en je hebt alle tijd om in stilte de indrukwekkende Treasury (schatkamer) te bekijken, de eerste grote (en mooiste) opgraving van Petra die je tegenkomt. Vanaf 7:30/8:00 uur merk je dat het drukker wordt.

Een ander voordeel van s ‘ochtends vroeg beginnen, je hebt een hele lange dag om veel te kunnen bekijken. Je kunt je gerust een paar dagen in Petra vermaken. Maar in één lange dag kan je al veel zien. Bereid je goed voor zodat je weet wat je wil zien en ook echt de tijd hebt om te genieten!

Wil je de Treasury van bovenaf bekijken? Wij gebruikte de route van Saskia om bij het mooie uitkijkpunt te komen.

petra-1

3. Proef de Jordaanse keuken

De Jordaanse keuken heeft veel Arabische invloeden. Veel gerechten zijn bereid met granen, yoghurt, kaas, aubergines, rijst en kikkererwten. Wat je zeker moet eten: pita, falafel, humus, mansaf en baba ganoush. Deze gerechten zie je terug op bijna alle menukaarten in restaurants.

Pita, Falafel en humus zijn in het Westen wel bekend. Dit wordt in Jordanië gegeten als tussendoortje of voorgerecht. Daarnaast ontbijt de Jordanese bevolking hier ook mee: pita, humus, olijven en een soort dikke en zure kwark. Het hoofdgerecht mansaf is het traditionele gerecht van Jordanië. Gemaakt met lamsvlees, yoghurt en rijst. Het lamsvlees wordt licht gekruid en gebakken in yoghurt. Baba Ganoush is een dip gemaakt van aubergine. Dit is, net zoals humus, lekker met pita. Probeer het allemaal uit en laat je verrassen!

4. Verblijf minimaal 24 uur in de woestijn

Wadi Rum: voor mij het hoogtepunt van de reis naar Jordanië. In 24 uur kan je veel zien, maar eigenlijk had ik hier nog wel langer willen blijven. Het landschap in combinatie met de rust en stilte is uniek. Je kan op verschillende manieren door de woestijn trekken. Wij hadden een jeeptour geboekt. Je gids laat je de mooiste plekjes van de woestijn zien en brengt je s ‘avonds, na de zonsondergang, naar het tentenkamp waar je met een primitieve douche al en zand en stof van je kan afspoelen. Je bent in de middle of nowhere en je telefoon geeft dan ook aan geen bereik te hebben. s ‘ Avonds zagen wij de
mooiste sterrenhemel. De volgende ochtend werden we met de jeep weer terug gebracht naar de bewoonde wereld. Je kan er voor kiezen om meerdere nachten in de woestijn te slapen, dan kan je ook per kameel of lopend door de woestijn trekken. Een powerbank of extra accu’s zijn wel handig om mee te nemen, er is immers geen stroom.

woestijn

5. Kleed je gepast als vrouw

Het merendeel van de Jordaanse bevolking is moslim, 92%. Dat zie je ook terug in het straatbeeld. Vrouwen dragen bedekkende kleding en een hoofddoek. Het wordt dan ook gewaard als (vrouwelijke) toeristen zich ook niet te bloot kleden. Nu vind ik het zelf niet fijn om in een spijkerbroek en een shirt met lange mouwen te lopen met 40 graden. Maar met bepaalde kledingstukken zie je er toch bedekt uit en is het niet te warm. Zelf had ik broeken, rokken en jurken tot over de knie mee die wijd vallen, zodat het lekker luchtig is. Daarnaast droeg ik t-shirts en geen topjes. T-shirts volstaan prima. Het is ook handig om altijd een sjaal bij je te hebben, voor het geval je toch te bloot gekleed bent voor een bepaalde activiteit of locatie.

6. Sluit je vakantie af in Aqaba

Aqaba is de kustplaats aan de rode zee. Niet per sé het mooiste stadje, maar vanuit Wadi Rum een mooie uitvalbasis om je vakantie af te sluiten. Aan de overkant zie je zowel Egypte als Israël liggen. Geniet in Aqaba van zon, zee en strand. Vanuit de haven vertrekken er dagelijks diverse boottripjes. Daarnaast organiseren veel hotels snorkel- en/of duikactiviteiten. Door de talloze vissen en prachtig koraal is het een populaire bestemming. Veel koraalriffen liggen dicht bij een strand, daarom is het ook heel makkelijk om zonder gids de onderwaterwereld te ontdekken. Even relaxen voordat je weer terug naar huis vlieg!

Er zijn online veel artikelen te vinden over reizen in Jordanië. Kijk van tevoren welke reisroute het beste bij jou past en wat je graag in het land wil zien. Ik hoop dat mijn tips jou helpen om het land nog beter, mooier en leuker te ervaren. Veel plezier in Jordanië!

Geschreven door: Anne Noldus
Wil je meer weten over deze travel addict die gek is op het maken van foto’s tijdens haar reis? Bekijk haar Instagram account!instagram-icoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s